Bazilikas
2010 m. sausio 5 d., antradienis
žymės:
Pavadinimai
Bazilikas ( Ocimum basilicum) . Bazilikas buvo vartojamas dar senovės graikų ir romėnų laikais. Basilikon graikiškai reiškia “karališkas”, tad spekuliuojama, jog ši žolelė galėjo būti vartojama vien tik karališkoje virtuvėje. Bazilikas ypatingai gerai dera su pomidorais. Naudojamas gaminant klasikinį pesto , tinka salotoms, sriuboms, troškiniams, sviesto ar grietinėlės padažams, su žuvimi ar vištiena. Galima naudoti nesmulkintus lapus ar supjaustyti chiffonade. Kadangi bazilikas supjaustytas greitai pajuosta, pjaustyti reikėtų tik prieš patiekiant patiekalą. Verdamas bazilikas praranda aromatą, todėl į sriubas, padažus ir pan. baziliką dėti reikėtų tik pabaigoje. Yra keletas baziliko rūšių – cinamono bazilikas, citrininis bazilikas, Tailando bazilikas ir kitos.