Fondiu su šokoladu, sūriu ir Alpėmis gali būti vadinamas Šveicarijos vizitine kortele. Šis patiekalas atsirado ten XVIII amžiuje.
Fondiu istorija
Anot legendos, šveicarų piemenys, gindami avių bandas į žaliąsias Alpių lankas, valgyti pasiimdavo tik duonos, sūrio ir vyno. Tačiau ganiava užtrukdavo ilgai: vynas išsikvėpdavo, o duona ir sūris sužiedėdavo. Kalnuose šaltomis naktimis vargšams aviganiams labiausiai norėdavosi pasilepinti šiluma ir sočiu maistu. Tuomet vienas išradingas piemuo sumanė, kad galima į molinį katiliuką supilti vyną, įmesti sūrio ir pašildyti visa tai ant ugnies maišant medine lopetėle. Sėdėdami prie laužo, piemenys mirkydavo duonos gabalėlius katilėlyje ir valgydavo - taip atsirado pirmasis fondiu.
Kaip ir daugelis kitų patiekalų, taip ir šis greitai iš valstiečių trobų persikraustė ant aukštuomenės puotų stalų. Šveicarijos didikų namuose fondiu ruošdavo kaip pagarbos ženklą svečiams iš kaimyninių šalių: Austrijos, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Žinoma, skanėstai būdavo ruošiami iš gardžiausių sūrių ir vynų, duona prie jų būdavo šviežia ir įvairiausių rūšių. Prancūzai, visame pasaulyje pripažinti didžiausiais gurmanais, iškart įvertino ir pamėgo šį šveicarišką atradimą. Greitai jis atkeliavo į prabangiausių Paryžiaus namų valgomuosius ir buvo pavadintas „fondiu" (pranc. „fonde" - tirpti).
Fondiu rūšys
Populiariausi fondiu:
- Sūrio fondiu - tradicinis šveicariškas fondiu susidedantis iš dviejų sūrių rūšių - Ementalio ir Gruyere - ištirpintų baltajame vyne. Mirkomi maži baltos duonos gabalėliai.
- Burgundiškas fondiu - naudojamas uždengiamas molinis indelis su jame kaistančiu aliejumi. Jame kepinami jautienos, kumpio ar daržovių gabaliukai. Valgoma su įvairiausiais grietinės tirštumo padažais.
- Kinietiškas fondiu - į verdantį sultinį kelioms sekundėms merkiamos daržovės, krabų mėsa, žuvies filė, bambukų ūgliai ir špinatai.
- Šokoladinis fondiu - ištirpdintame pusiau kartaus šokolado, grietinėlės ir likerio mišinyje mirkomi biskvito, sausainių, vaisių ir uogų kąsneliai.
Fondiu rinkiniai
Fondiu indų pasirinkimas yra labai platus. Fondiu puodai būna geležiniai, keramikiniai ar moliniai. Kaitinami jie būna paprastomis ar specialiomis spiritinėmis, dujinėmis, elektrinėmis kaitinimo žvakutėmis. Metalinis fondiu indas - pats universaliausias. Jis tinka tiek šiltam sūrio ar šokoladiniam fondiu, tiek verdančiam mėsiškam ar kinietiškam fondiu.
Paprasta žvakutė idealiai tinka gaminant šokoladinį fondiu, o ruošiant kitus fondiu, geriau rinktis stipriau kaitinančius elementus.
Be to, fondiu rinkinys dar turi turėti specialų stovelį, ant kurio pastatomas fondiu indas ir po kuriuo saugiai galima dėti kaitinimo šaltinį. Taip pat turi būti ilgos dvidantės šakutės, kuriomis patogu persmeigti bet kurį norimą kąsnelį. Šakučių kotukai turėtų būti mediniai, kad smagaus ritualo metu valgytojai nenusidegintų rankų.
Mažos fondiu ruošimo ir gaminimo gudrybės
- Jei fondiu puodelių rinkinį naudosite pirmą kartą, patartina jame užvirinti pieno ir vandens mišinį.
- Jei ruošiatės gaminti sūrio ar mėsišką fondiu, ištrinkite fondiu puodelio vidines sieneles česnako skiltele.
- Verdant fondiu, maišykite jį ne apvaliais, bet zigzaginiais judesiais.
- Atminkite, kad sūrio visada turi būti dukart daugiau nei vyno.
- Kad suteiktumėte daugiau pikantiškumo, naudokite prieskonius: bazilikus, muskatinius riešutus ir kmynų sėklas.
- Nepakartojama skonio gaida nuskambės, jei įpilsite 100 g vyšninukės (galima įpilti, pavyzdžiui, „Žagarės").
- Stalą denkite paprastais, tačiau ryškiais indais. Krištolas ir sidabras visiškai nepageidaujami švenčiant šią gyvenimo skonių puotą.
- Paruoškite svečiams kelias padažo rūšis.
- Prie fondiu paprastai patiekiamas vynas. Stenkitės, kad tai būtų tas pats vynas, iš kurio ruošėte fondiu.
- Atminkite - kuo intensyvesnis sūrio skonis, tuo rūgštesnį vyną reikia rinktis.
- Šokoladiniam fondiu tinka putojantys vynai.
- Žinoma, svečiams galima paruošti juodos arbatos ar kavos, pavaišinti vyšninuke ar brendžiu.
Fondiu - supratimo paslaptis
Fondiu - nepriekaištingas romantiškos vakarienės (ar pusryčių) variantas jaunavedžiams, taip pat puiki idėja draugiškam vakarėliui. Pats valgymo procesas nuteikia žaismingai ir kūrybingai. Pavyzdžiui, yra toks paprotys, kad tas, kuris nuskandino savo kąsnelį fondiu puodelyje, turi atnešti vyno butelį visai kompanijai. Vyną galima keisti įvairių užduočių vykdymu - štai Jums dar vienas smagus žaidimukas. Beje, turbūt ir pats skaniausias.
Be viso to, kas minėta, fondiu ne tik išgelbėja šeimininkę nuo kelių valandų vargo sukinėjantis po virtuvę, bet ir nuo akylo stalo stebėjimo, kad tik ko nepritrūktų. Jūs galite linksmintis kartu su visais, kurdami dar vieną fondiu šedevrą.
Kitaip tariant fondiu - ritualas skirtas bendrauti. Šis malonus užsiėmimas priverčia pamiršti visas nuoskaudas, prie stalo karaliauja visuotinio sutarimo ir linksmumo aura. Valgymas iš „bendro katilo" vienija žmones, priartina prie pasitikėjimo ir supratingumo. Kaip sakė vienas senolis: „Šalyje, kurioje valgomas fondiu, negali būti karų!"
Receptai
Fondiu iš jūrų gėrybių:
Supjaustyti 225 g kalmarų. Išvirti 450 g krevečių, nusausinti, kad neimtų taškytis įkaitęs aliejus. Gražiai išdėlioti į lėkštelę. Persmeigus šakute virti įkaitintame aliejuje. Tiekti su padažu, krapais ir virtais ryžiais.
Naujosios Zelandijos fondiu su aviena:
Supjaustyti 1 kg avienos smulkiais gabaliukais. Katiliuke pašildyti ¾ litro augalinio aliejaus. Ant lėkštelių ar lentučių išdėlioti plonus svogūno griežinėlius, tarp jų sudėti mėsą. Patiekti kartu su česnakine duona.
Daugiau informacijos ieškokite: čia